Thursday, 24 May 2012

Aku dan Jilbab

0 comments
Assalamualaikum for those yg read my entry this time..Rasanya mcm dah lama-lama-lama sngat kan aku x post entry..yela sibuk sikit..(typical reason)..so today aku rasa mcm nak share je ngn korang semua satu pengalaman indah yg pernah terjadi dalam hidup aku n i wont forget that for the whole of my life..

ok..let me start..Allah x pernah kejam ngan hambaNya..di saat hambaNya sesat,Dia sentiasa tunjuk kita jalan..tp kadang2 manusia tu buta..diorang x nmpak dan kadang2 buat2 x nampak..dan aku adalah salah seornag hamba Allah yg telah diberi petunjuk itu..

Aku x taw and x ingat mcm mana benda ni bermula..tp benda tu dtg sedikit demi sedikit...dan dari hari ke hari aku mula rasa sesuatu..I was free hair before and i cant remember the exact date when i start to wear jilbab..what i can remember is that it happened around April last year..and sejak tat day aku jadi PEMAKAI TUDUNG TEGAR..
Semua tu sebenarnya datang dr Allah tp dia x tunjuk direct kat kita..dia mesti hantar utusan dekat kita..dan utusan2 inilah menjadi perantaraan antara kita ngan Allah..

Aku ingat lagi masa aku form 5 ada sorang ustaz ni..nama dia Ustaz Asril..dia ajar aku Pendidikan Islam..bayangkan ustaz tu umur dia baru 24 tahun waktu tu..x ke hot klu ajar budak pompuan form 5..dah la x kawin lagi..mmg HOT ok..and aku pling suka time pendidikan Islam and subjek ni aku dapat A+ ok waktu SPM..( x salah kan klu nak bgtaw jugak :) )..aku ingat lagi satu hari tu lepas kelas dah abeh aku nak keluar dr kelas then dia panggil aku "Izzatul, sy nak cakap sikit ngan awak"..kawan2 aku yg lain mmg tercengang gilerrrr smbil wat muka x puas hati..nmpak sangat la aku HOT dia antara semua kan..?? then aku pun ikut la dia p bilik guru..oiiiiii mana leh sembang dalam kelas,nnti FITNAH plak..ha btw aku nak bgtaw aku akan ke KELAS AGAMA setiap kali waktu pen islam..kami x belajar dalam kelas biasa..then aku pun jalan la belakang ustaz tu ikut dia pi bilik guru,dalam hati aku tertanya2 awat ustaz panggil aku..aku wat salah apa??Dia suka kat aku ka?atawpun dia nak luah perasaan kat aku..OK IZZATUL,U BETTER STOP DREAMING..!!!..
Then bila sampai kat tmpat ustaz tu dlm bilik guru aku tgok dia mcm cari sesuatu kat rak buku dia smbil cakap, "sy ada beli sesuatu dekat kamu"..berderau jantung aku,,mmg sah dia suka kat aku..dia beli hadiah kat aku..pastu dia hulurkan sesuatu kat aku and it was a book..ok I repeat, a book..!!-AL-MATHURAT & SURAH YASSIN..aku ternganga jap..dalam hati.."awat ni??teruk sngat ka aku smpai dia nak bg aku buku ni???"..tp aku mcm terkelu lidah waktu tu and aku x tnya pun knp dia bg buku tu dekat aku..cuma dia ada cakap.."IZZATUL,baca la buku ni selalu..supaya hati tenang..jauh dr gangguan syaitan yg nak menjatuhkan kamu,dan supaya hidayah Allah tu sentiasa dekat dengan kamu.."
aku tataw nak kata apa masa tu,aku just diam..aku cuma kata "terima kasih, ustaz" and ustaz Asril senyum balik dekat aku..then aku pun mintak diri nak blik kelas..sebelum aku melangkah keluar dr bilik guru..dia sempat lagi kata dekat aku " APA GUNA JADI RATU DAN PERMAISURI DI DUNIA ANDAI TIDAK MAMPU JADI BIDADARI DI AKHIRAT SANA"...
Aku simpan buku tu dalam beg..aku x tunjuk pun buku tu kat sape2..tp bila aku balik rumah aku mcm tergerak hati nak tgok balik buku tu...
This is the book..
and bila aku bukak page pertama buku tu i saw he wrote somthing to me...

 in case klu korang tak nampak ni aku tulis balik...

BISMILLAHHIRAHMANIRRAHIM....
Ust hadiahkan kpd pelajar ust yg DIKASIHI, moga Allah melindungi dan merahmat mu. Teruskan perjuangan dlm menuntut ilmu, Jangan leka dan putus asa...
Dan beramallah dengan bersungguh2 dan ikhlas kerana Allah S.W.T...
Salam..
Jumaat,25-07-2008
22 Rejab 1429
 *** saja ja rasa mcm nak highlight sikit bhg DIKASIHI tu..***
Korang tak rasa seram ka bila dapat petanda mcm tu..??x rasa2 nak insaf lagi ka??? Tp,sampai skarang aku masih xtaw apa motif utama ustaz tu..apa yg pasti aku taw Allah utuskan dia supaya bg petunjuk dekat aku utk berubah..lepas abis form 5 aku dah lost contact ngan Ustaz Asril..tp sblom aku kuar sekolah dia mmg dah kawin n aku yakin mesti skang dia dah ada anak..
Terima kasih Ustaz...hanya ucapan sahaja yg mampu aku balas...

Beberapa bulan kemudian......
waktu kelas add math-kelas sengal gilerrr,aku x suka kat cikgu tu sbb dia pnah cubit aku psai aku x siap keja sekolah..mmg sengal..then tiba2 ada satu prefect masuk kelas aku (btw prefect ni anak cikgu disiplin kat sekolah aku,kira bajet cekang la,dia la yg selama ni mengadu dekat mak dia kegiatan sindiket2 haram aku)..then dia cakap2 ngan cikgu add math aku,pastu bila dia kuar kelas cikgu panggil aku.."IZZATUL,CIKGU DISIPLIN NAK JUMPA.."..tudddhhhhiiaaaaaaaa aiihhhh suma mata pandang aku mcm aku la dalang di sebalik budaya2 kuning yg berlaku kat sekolah tu..xpa2..aku cool..tat is the way i am..

then aku pun ngok-ngek ngok-ngek turun p bilik disiplin..masuk ja bilik tu bukan kata guru disiplin,ustazah pun ada beserta guru koko,guru kelab pembimbing rakan sebaya,guru kelab tari,guru jaga koperasi sek,makcik kantin,beserta pak guard sekolah..terkejut aku bukan kepalang..!!!

haaaa....tipu ja..sbnarnya hnya cikgu disiplin dan ustazah ja yg ada..:)
ustazah pun mula la berbicara "sy dengar cerita kamu x pkai tudung p prefect dinner ritu"
"alamak..!!xkan bnda ni pun nak suh aku masuk bilik disiplin..agak2 la..lgpun dinner tu buat dekat hotel,bukan dekat sekolah.." hati aku berkata sambil kepala pndang ke bawah...
ustaah sambung lagi "APA NAK JADI DGAN KAMU NI..!!!"-action potential ustazah semakin meningkat..
"KAMU SEPATUTNYA BLA..BLA..BLA..............................................................."
aku diam...sikit pun x jawab..tp makin lama suara ustazah makin slow..pastu yg lagi pelik cikgu disiplin x bercakap apa pun seolah2 berkecil hati ngan ustazah sbb amik alih tugas dia..and tiba2..aku nmpak ustazah nangis...
"UZTAZAH SYG KAMU..TP KENAPA KAMU BUAT MCM NI DEKAT USTAZAH,,SEDIH USTAZAH TGOK ANAK YG USTAZAH SYG BUAT PERANGAI MCM NI.."
Babe..aku cair kot..aku pun turut serta mngis dan aku nmpak cikgu disiplin turut sama berkelip2 mata seolah2 mnunjukkan dia turut berminat dan berusaha utk mnangis bersama..then ustazah peluk aku..dia kata,"IZZATUL,KAMU ADA POTENSI UTK BERUBAH..SY TAW KAMU BAIK..BUKTIKAN DEKAT SY.."
Then bapa bulan lepas tu kami jumpa lagi dalam majlis pohon restu sebeloum SPM dan dia peluk aku lagi sekali wktu aku bersalam dengan dia and she said the same to me..
Korang tgok la ustazah aku..nama dia Ustazah Norbee..yg tgah tu..


Sekarang dia dah pindah sekolah aku..tp nasib baik aku berjaya jejaki dia dlm fb..and aku sayang sngat dekat dia..smpai skarang aku masih x sempat nak peluk dia balik n cakap terima kasih..
Bila aku jumpa Fb dia aku terus anta msg dekat dia..





And this is what she replied to me..


Korang x touching ke klu benda ni berlaku dekat korang..korang tak rasa nak insaf ke baca apa yg terjadi dekat aku..???

Actually byak lagi petunjuk2 yg Allah bg dekat aku supaya aku berubah..tp cukup la sampai di sini sebab aku dah mula berfikir ttg masa depan aku..esok ada PRACTICAL HISTOLOGY and aku x buat apa2 lagi preparation..i will update more later until the day i decide to wear JILBAB...

Eh,jap..ni gambaq yg aku tangkap masa nak pg koko td..rasa mcm nak try ja tgkap gmbaq sendiri depan cermin-btw cermin kat hostel masa nak turun tgga..smbil tayang fon yg syncronized gila ngan jam aku..selama ni dok tgok kat muka buku ja qmbaq pesen2 mcm ni..ni yg baru nak cuba..




Bubye..assalamualaikum.....

Friday, 16 December 2011

Wanita Solehah Cantik Seindah Islam

0 comments
KISAH:
Semalam,waktu my kukuriktuk call aku,aku ada tanya satu soalan dekat dia.."Abg,dalam bnyak2 artis perempuan abg suka yg mana?"..sebenarnya niat hati aku,aku nak tau sejauh mana TASTE my kukuriktuk ni sbb bg aku,sesetengah org diorg akan meminati artis tu mostly on their pnya RUPA n GAYA,atawpun artis tu pnah belakon dalam citer yg best n pegang watak yg SWEEEET sngat..jarang sekali org judge artis kita kat MALAYSIA ni based on their TALENT..So ini jawapan my kukuriktuk...



1."Kalau bab pandai berlakon ni,abg rasa dapat dekat MAYA KARIN"....

WHAT...?????MAYA KARIN...?????ok..fine maybe ni suma gara2 OMBAK RINDU..mungkin my kukuriktuk tertarik dengan maya karin ni sbb dalam citer tu dia ni isteri yg sanagt lembut dan baik..laki mana yg tanak isteri mcm tu kan..???Plus,dia ni mmg CANTIK pun...n SEKSI..




Tp klu nak diikutkan pndai berlakon,aku lebih suka NORKHIRIAH..sapa x kenal dia ni..suma watak dia boleh pegang..watak SEDIH pun boleh,watak LAWAK pun boleh...Tapi,nak wat mcm mana,di akan x SECANTIK and x SESEKSI maya karin...



2."klu bab nangis2 plak abg suka FASHA SANDHA"..
WHAT..????FASHA SANDHA..???






Kenapa my kukuriktuk x sebut wan maimunah..??bukan dia lagi pandai nangis ke...???



"Sebab....wan maimunah dah tua..lgpun fasha sandha kan lgi cantik.."
"Orh...."(mengangguk sambil menunjukkan tanda protes)


3."Bagi abg klu nak tgok pelakon wanita yg high class plak,abg suka RITA RUDAINI.."
ha..??RITA RUDAINI???PASAI PA..??




Orh..aku lupa my kukuriktuk ni org Penang..bg dia muka mcm ANAK MAMI ni HIGH CLASS..


Apa2 pun aku hormat pendapat dan minat masing2..tp klu korang nak taw apa taste laki yg korang minat,cuba la mcm aku buat..Dri situ korang leh judge jejaka korang ni mcm mana orgnya...



PENGAJARAN: 


Untuk aku jadi seperti SESEKSI MAYA KARIN,SECANTIK FASHA SANDHA DAN SEHIGH CLASS RITA RUDAINI,aku x mampu dan bg aku perkara itu amat mustahil. aku percaya klu seseorang itu benar2 mencintai aku,biarlah dia terima aku apa adanya..Aku mengaku,ramai wanita termasuk aku sanggup buat apa saja untuk memikat hati org yg mereka cintai,tp bg aku AGAMA will always come first..sbb cinta terhadap manusia akan mati,tp cinta terhadap ALLAH itu cinta yg hakiki..CANTIK SEINDAH ISLAM ITU ADALAH KECANTIKAN YANG SEBENAR..







MOTIVASI:



Daripada Ummu Salamah, katanya: “Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! 
Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?” Jawabnya Baginda SAW: “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.” Aku bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?” Baginda SAW menjawab: “Dengan solat, puasa dan ibadah mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih, berpakaian hijau dan berperhiasan kuning…” – Riwayat At-Thabrani.
Wahai IZZATUL NAJWA dan rakan-rakan yg lain..ketahuilah...
seorang perempuan solehah itu bukan dilihat daripada kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata. Wajahnya hanya memainkan satu peranan yang teramat kecil. Akan tetapi, perempuan solehah dilihat daripada kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi di dalam dada. Itulah perempuan yang terbaik.
perempuan solehah itu bukan dilihat daripada keberaniannya memakai pakaian yang grand, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya
Perempuan solehah bukan dilihat daripada kekhuatirannya digoda orang di tepi jalanan, tetapi dilihat daripada kekhuatirannya bahawa dirinyalah yang mengundang orang tergoda.
Mampukah aku menjadi wanita solehah..??
 Sesiapa sahaja boleh memilikinya. Nabi Muhammad SAW, rasul junjungan telah bersabda bahawa apabila seorang perempuan itu menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya (riwayat Al-Bazzar).
Aku masih ingat waktu aku di tingkatan 4,seorang ustaz berkata kepadaku.."Biarlah kita x menjadi ratu di dunia,klu satu hari nnti kita mampu menjadi bidadari di syuga.."
Kata2 itulah aku pegang sehingga sekarang dan kata2 itulah yg akhirnya mengubah aku..
"Tp,aku sayang kukuriktuk aku..."
WAHAI IZZATUL NAJWA..!!!!



YA ALLAH..jika dia jodohku,eratkanlah hubungan kami dan janganlah pisahkan kami..Bimbing dia agar dia bisa menjadi IMAM buatku,memimpinku ke jalan Mu ya ALLAH..tp jika dia bukan jodohku,beri kami jalan terbaik agar KAMI TIDAK SALING MENYAKITI..Aminn...
WAHAI WANITA SOLEHAH..KETAHUILAH KAMU...
Engkau memang cantik selagi kau menutup malu,
Engkau memang cantik selagi kau memelihara adab, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga aurat, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga batas, 
Engkau memang cantik selagi kau waras berhias, 
Engkau memang cantik selagi kau bersifat fitrah, 
Engkau memang cantik selagi kau pantang menyerah, 
Engkau memang cantik selagi kau terus bersolat, 
Engkau memang cantik selagi kau lurus bertaubat, 
Engkau memang cantik selagi kau jujur berilmu, 
Engkau memang cantik selagi kau taat suami, 
Engkau memang cantik selagi kau membaca Al-Qur’an, 
Engkau memang cantik selagi kau beradab sopan, 
Engkau memang cantik selagi kau kasih ibu bapa, 
Engkau memang cantik selagi kau mendidik keluarga, 
Engkau memang cantik selagi kau sabar & tenang, 
Engkau memang cantik selagi kau tegakkan Islam, 
Engkau memang cantik selagi kau mencegah kemungkaran, 
Engkau memang cantik selagi kau berniatkan Tuhan, 
Engkau memang cantik kerana kau seindah Islam!


AKU INGIN MENJADI WANITA SOLEHAH SEINDAH ISLAM...

CERITERA CITRA EPISOD 1

0 comments
My entry dlm blog ni bukanlah utk aku memperdagangkan tentang kisah2 peribadi aku,tp sekadar salah satu cara utk aku luahkan isi hati aku yg tersurat as well as tersirat utk aku kongsikan dengan kenalan-kenalan terdekat..So dr situ mungkin korang boleh kenal aku dengan lebih dekat..Apa yg aku bakal coretkan di sini adalah kisah2 aku sepanjang perjalanan aku sebagai hamba di muka bumi Allah ini,sama ada GEMBIRA atau SEDIH..dengan harapan supaya kisah2 yg bakal aku bongkarkan ini mampu menjadi TAULADAN,CONTOH,PANDUAN serta IKHTIBAR buat diri aku sendiri terutamanya dan rakan-rakan aku yg lain..
Jadi aku nak perkenalkan antara watak2 utama dlm CERITERA CITRA aku adalah aku sendiri-IZZATUL NAJWA BINTI ILIAS dan insan anugerah Allah yg amat bernilai,seorang lelaki yg aku harap dapat menjadi SUAMI dan IMAM buat aku-MOHD ARIF FAHMI BIN ZAHARI (my kukuriktuk)..InsyaAllah..<3

MY KUKURIKTUK
ME
 Kenapa CITRA INSYIRA NAJWA..????
CITRA tu bersempena dengan nama BUNGA CITRA LESTARI yg aku suka sangat..sbb bg aku dia sangat cantik...plus(yg sebetulnya) ada la rumors mengatakan yg muka dia ni mcm aku..:)





Tapi dia bukan lah idola aku,aku suka dia sebab dia sangat cantik..tp idola sebenar aku adala...






                                       ...............................................................................











                           ..........................................................................................











                                                                    jeng..jeng..jeng....

















                                               tarrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa........










































INILAH ZASKIA ADYA MECCA....LOVE HER SO MUCH..(yg ni pun muka dia sama mcm aku..)




INSYIRA pulak maksudnya-WANITA SOLEHAH..perempuan mana yg tanak jadi wanita solehah kan..??Kebetulan pula 'IN' tu dtgnya dr nama penuh aku sendiri Izzatul Najwa...








dan yang terakhir adalah NAJWA iaitu nama aku sendiri...

Aku dan Jilbab

0 comments
Assalamualaikum for those yg read my entry this time..Rasanya mcm dah lama-lama-lama sngat kan aku x post entry..yela sibuk sikit..(typical reason)..so today aku rasa mcm nak share je ngn korang semua satu pengalaman indah yg pernah terjadi dalam hidup aku n i wont forget that for the whole of my life..

ok..let me start..Allah x pernah kejam ngan hambaNya..di saat hambaNya sesat,Dia sentiasa tunjuk kita jalan..tp kadang2 manusia tu buta..diorang x nmpak dan kadang2 buat2 x nampak..dan aku adalah salah seornag hamba Allah yg telah diberi petunjuk itu..

Aku x taw and x ingat mcm mana benda ni bermula..tp benda tu dtg sedikit demi sedikit...dan dari hari ke hari aku mula rasa sesuatu..I was free hair before and i cant remember the exact date when i start to wear jilbab..what i can remember is that it happened around April last year..and sejak tat day aku jadi PEMAKAI TUDUNG TEGAR..
Semua tu sebenarnya datang dr Allah tp dia x tunjuk direct kat kita..dia mesti hantar utusan dekat kita..dan utusan2 inilah menjadi perantaraan antara kita ngan Allah..

Aku ingat lagi masa aku form 5 ada sorang ustaz ni..nama dia Ustaz Asril..dia ajar aku Pendidikan Islam..bayangkan ustaz tu umur dia baru 24 tahun waktu tu..x ke hot klu ajar budak pompuan form 5..dah la x kawin lagi..mmg HOT ok..and aku pling suka time pendidikan Islam and subjek ni aku dapat A+ ok waktu SPM..( x salah kan klu nak bgtaw jugak :) )..aku ingat lagi satu hari tu lepas kelas dah abeh aku nak keluar dr kelas then dia panggil aku "Izzatul, sy nak cakap sikit ngan awak"..kawan2 aku yg lain mmg tercengang gilerrrr smbil wat muka x puas hati..nmpak sangat la aku HOT dia antara semua kan..?? then aku pun ikut la dia p bilik guru..oiiiiii mana leh sembang dalam kelas,nnti FITNAH plak..ha btw aku nak bgtaw aku akan ke KELAS AGAMA setiap kali waktu pen islam..kami x belajar dalam kelas biasa..then aku pun jalan la belakang ustaz tu ikut dia pi bilik guru,dalam hati aku tertanya2 awat ustaz panggil aku..aku wat salah apa??Dia suka kat aku ka?atawpun dia nak luah perasaan kat aku..OK IZZATUL,U BETTER STOP DREAMING..!!!..
Then bila sampai kat tmpat ustaz tu dlm bilik guru aku tgok dia mcm cari sesuatu kat rak buku dia smbil cakap, "sy ada beli sesuatu dekat kamu"..berderau jantung aku,,mmg sah dia suka kat aku..dia beli hadiah kat aku..pastu dia hulurkan sesuatu kat aku and it was a book..ok I repeat, a book..!!-AL-MATHURAT & SURAH YASSIN..aku ternganga jap..dalam hati.."awat ni??teruk sngat ka aku smpai dia nak bg aku buku ni???"..tp aku mcm terkelu lidah waktu tu and aku x tnya pun knp dia bg buku tu dekat aku..cuma dia ada cakap.."IZZATUL,baca la buku ni selalu..supaya hati tenang..jauh dr gangguan syaitan yg nak menjatuhkan kamu,dan supaya hidayah Allah tu sentiasa dekat dengan kamu.."
aku tataw nak kata apa masa tu,aku just diam..aku cuma kata "terima kasih, ustaz" and ustaz Asril senyum balik dekat aku..then aku pun mintak diri nak blik kelas..sebelum aku melangkah keluar dr bilik guru..dia sempat lagi kata dekat aku " APA GUNA JADI RATU DAN PERMAISURI DI DUNIA ANDAI TIDAK MAMPU JADI BIDADARI DI AKHIRAT SANA"...
Aku simpan buku tu dalam beg..aku x tunjuk pun buku tu kat sape2..tp bila aku balik rumah aku mcm tergerak hati nak tgok balik buku tu...
This is the book..
and bila aku bukak page pertama buku tu i saw he wrote somthing to me...

 in case klu korang tak nampak ni aku tulis balik...

BISMILLAHHIRAHMANIRRAHIM....
Ust hadiahkan kpd pelajar ust yg DIKASIHI, moga Allah melindungi dan merahmat mu. Teruskan perjuangan dlm menuntut ilmu, Jangan leka dan putus asa...
Dan beramallah dengan bersungguh2 dan ikhlas kerana Allah S.W.T...
Salam..
Jumaat,25-07-2008
22 Rejab 1429
 *** saja ja rasa mcm nak highlight sikit bhg DIKASIHI tu..***
Korang tak rasa seram ka bila dapat petanda mcm tu..??x rasa2 nak insaf lagi ka??? Tp,sampai skarang aku masih xtaw apa motif utama ustaz tu..apa yg pasti aku taw Allah utuskan dia supaya bg petunjuk dekat aku utk berubah..lepas abis form 5 aku dah lost contact ngan Ustaz Asril..tp sblom aku kuar sekolah dia mmg dah kawin n aku yakin mesti skang dia dah ada anak..
Terima kasih Ustaz...hanya ucapan sahaja yg mampu aku balas...

Beberapa bulan kemudian......
waktu kelas add math-kelas sengal gilerrr,aku x suka kat cikgu tu sbb dia pnah cubit aku psai aku x siap keja sekolah..mmg sengal..then tiba2 ada satu prefect masuk kelas aku (btw prefect ni anak cikgu disiplin kat sekolah aku,kira bajet cekang la,dia la yg selama ni mengadu dekat mak dia kegiatan sindiket2 haram aku)..then dia cakap2 ngan cikgu add math aku,pastu bila dia kuar kelas cikgu panggil aku.."IZZATUL,CIKGU DISIPLIN NAK JUMPA.."..tudddhhhhiiaaaaaaaa aiihhhh suma mata pandang aku mcm aku la dalang di sebalik budaya2 kuning yg berlaku kat sekolah tu..xpa2..aku cool..tat is the way i am..

then aku pun ngok-ngek ngok-ngek turun p bilik disiplin..masuk ja bilik tu bukan kata guru disiplin,ustazah pun ada beserta guru koko,guru kelab pembimbing rakan sebaya,guru kelab tari,guru jaga koperasi sek,makcik kantin,beserta pak guard sekolah..terkejut aku bukan kepalang..!!!

haaaa....tipu ja..sbnarnya hnya cikgu disiplin dan ustazah ja yg ada..:)
ustazah pun mula la berbicara "sy dengar cerita kamu x pkai tudung p prefect dinner ritu"
"alamak..!!xkan bnda ni pun nak suh aku masuk bilik disiplin..agak2 la..lgpun dinner tu buat dekat hotel,bukan dekat sekolah.." hati aku berkata sambil kepala pndang ke bawah...
ustaah sambung lagi "APA NAK JADI DGAN KAMU NI..!!!"-action potential ustazah semakin meningkat..
"KAMU SEPATUTNYA BLA..BLA..BLA..............................................................."
aku diam...sikit pun x jawab..tp makin lama suara ustazah makin slow..pastu yg lagi pelik cikgu disiplin x bercakap apa pun seolah2 berkecil hati ngan ustazah sbb amik alih tugas dia..and tiba2..aku nmpak ustazah nangis...
"UZTAZAH SYG KAMU..TP KENAPA KAMU BUAT MCM NI DEKAT USTAZAH,,SEDIH USTAZAH TGOK ANAK YG USTAZAH SYG BUAT PERANGAI MCM NI.."
Babe..aku cair kot..aku pun turut serta mngis dan aku nmpak cikgu disiplin turut sama berkelip2 mata seolah2 mnunjukkan dia turut berminat dan berusaha utk mnangis bersama..then ustazah peluk aku..dia kata,"IZZATUL,KAMU ADA POTENSI UTK BERUBAH..SY TAW KAMU BAIK..BUKTIKAN DEKAT SY.."
Then bapa bulan lepas tu kami jumpa lagi dalam majlis pohon restu sebeloum SPM dan dia peluk aku lagi sekali wktu aku bersalam dengan dia and she said the same to me..
Korang tgok la ustazah aku..nama dia Ustazah Norbee..yg tgah tu..


Sekarang dia dah pindah sekolah aku..tp nasib baik aku berjaya jejaki dia dlm fb..and aku sayang sngat dekat dia..smpai skarang aku masih x sempat nak peluk dia balik n cakap terima kasih..
Bila aku jumpa Fb dia aku terus anta msg dekat dia..





And this is what she replied to me..


Korang x touching ke klu benda ni berlaku dekat korang..korang tak rasa nak insaf ke baca apa yg terjadi dekat aku..???

Actually byak lagi petunjuk2 yg Allah bg dekat aku supaya aku berubah..tp cukup la sampai di sini sebab aku dah mula berfikir ttg masa depan aku..esok ada PRACTICAL HISTOLOGY and aku x buat apa2 lagi preparation..i will update more later until the day i decide to wear JILBAB...

Eh,jap..ni gambaq yg aku tangkap masa nak pg koko td..rasa mcm nak try ja tgkap gmbaq sendiri depan cermin-btw cermin kat hostel masa nak turun tgga..smbil tayang fon yg syncronized gila ngan jam aku..selama ni dok tgok kat muka buku ja qmbaq pesen2 mcm ni..ni yg baru nak cuba..




Bubye..assalamualaikum.....

Wanita Solehah Cantik Seindah Islam

0 comments
KISAH:
Semalam,waktu my kukuriktuk call aku,aku ada tanya satu soalan dekat dia.."Abg,dalam bnyak2 artis perempuan abg suka yg mana?"..sebenarnya niat hati aku,aku nak tau sejauh mana TASTE my kukuriktuk ni sbb bg aku,sesetengah org diorg akan meminati artis tu mostly on their pnya RUPA n GAYA,atawpun artis tu pnah belakon dalam citer yg best n pegang watak yg SWEEEET sngat..jarang sekali org judge artis kita kat MALAYSIA ni based on their TALENT..So ini jawapan my kukuriktuk...



1."Kalau bab pandai berlakon ni,abg rasa dapat dekat MAYA KARIN"....

WHAT...?????MAYA KARIN...?????ok..fine maybe ni suma gara2 OMBAK RINDU..mungkin my kukuriktuk tertarik dengan maya karin ni sbb dalam citer tu dia ni isteri yg sanagt lembut dan baik..laki mana yg tanak isteri mcm tu kan..???Plus,dia ni mmg CANTIK pun...n SEKSI..




Tp klu nak diikutkan pndai berlakon,aku lebih suka NORKHIRIAH..sapa x kenal dia ni..suma watak dia boleh pegang..watak SEDIH pun boleh,watak LAWAK pun boleh...Tapi,nak wat mcm mana,di akan x SECANTIK and x SESEKSI maya karin...



2."klu bab nangis2 plak abg suka FASHA SANDHA"..
WHAT..????FASHA SANDHA..???






Kenapa my kukuriktuk x sebut wan maimunah..??bukan dia lagi pandai nangis ke...???



"Sebab....wan maimunah dah tua..lgpun fasha sandha kan lgi cantik.."
"Orh...."(mengangguk sambil menunjukkan tanda protes)


3."Bagi abg klu nak tgok pelakon wanita yg high class plak,abg suka RITA RUDAINI.."
ha..??RITA RUDAINI???PASAI PA..??




Orh..aku lupa my kukuriktuk ni org Penang..bg dia muka mcm ANAK MAMI ni HIGH CLASS..


Apa2 pun aku hormat pendapat dan minat masing2..tp klu korang nak taw apa taste laki yg korang minat,cuba la mcm aku buat..Dri situ korang leh judge jejaka korang ni mcm mana orgnya...



PENGAJARAN: 


Untuk aku jadi seperti SESEKSI MAYA KARIN,SECANTIK FASHA SANDHA DAN SEHIGH CLASS RITA RUDAINI,aku x mampu dan bg aku perkara itu amat mustahil. aku percaya klu seseorang itu benar2 mencintai aku,biarlah dia terima aku apa adanya..Aku mengaku,ramai wanita termasuk aku sanggup buat apa saja untuk memikat hati org yg mereka cintai,tp bg aku AGAMA will always come first..sbb cinta terhadap manusia akan mati,tp cinta terhadap ALLAH itu cinta yg hakiki..CANTIK SEINDAH ISLAM ITU ADALAH KECANTIKAN YANG SEBENAR..







MOTIVASI:



Daripada Ummu Salamah, katanya: “Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! 
Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?” Jawabnya Baginda SAW: “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.” Aku bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?” Baginda SAW menjawab: “Dengan solat, puasa dan ibadah mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih, berpakaian hijau dan berperhiasan kuning…” – Riwayat At-Thabrani.
Wahai IZZATUL NAJWA dan rakan-rakan yg lain..ketahuilah...
seorang perempuan solehah itu bukan dilihat daripada kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata. Wajahnya hanya memainkan satu peranan yang teramat kecil. Akan tetapi, perempuan solehah dilihat daripada kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi di dalam dada. Itulah perempuan yang terbaik.
perempuan solehah itu bukan dilihat daripada keberaniannya memakai pakaian yang grand, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya
Perempuan solehah bukan dilihat daripada kekhuatirannya digoda orang di tepi jalanan, tetapi dilihat daripada kekhuatirannya bahawa dirinyalah yang mengundang orang tergoda.
Mampukah aku menjadi wanita solehah..??
 Sesiapa sahaja boleh memilikinya. Nabi Muhammad SAW, rasul junjungan telah bersabda bahawa apabila seorang perempuan itu menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya (riwayat Al-Bazzar).
Aku masih ingat waktu aku di tingkatan 4,seorang ustaz berkata kepadaku.."Biarlah kita x menjadi ratu di dunia,klu satu hari nnti kita mampu menjadi bidadari di syuga.."
Kata2 itulah aku pegang sehingga sekarang dan kata2 itulah yg akhirnya mengubah aku..
"Tp,aku sayang kukuriktuk aku..."
WAHAI IZZATUL NAJWA..!!!!



YA ALLAH..jika dia jodohku,eratkanlah hubungan kami dan janganlah pisahkan kami..Bimbing dia agar dia bisa menjadi IMAM buatku,memimpinku ke jalan Mu ya ALLAH..tp jika dia bukan jodohku,beri kami jalan terbaik agar KAMI TIDAK SALING MENYAKITI..Aminn...
WAHAI WANITA SOLEHAH..KETAHUILAH KAMU...
Engkau memang cantik selagi kau menutup malu,
Engkau memang cantik selagi kau memelihara adab, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga aurat, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga batas, 
Engkau memang cantik selagi kau waras berhias, 
Engkau memang cantik selagi kau bersifat fitrah, 
Engkau memang cantik selagi kau pantang menyerah, 
Engkau memang cantik selagi kau terus bersolat, 
Engkau memang cantik selagi kau lurus bertaubat, 
Engkau memang cantik selagi kau jujur berilmu, 
Engkau memang cantik selagi kau taat suami, 
Engkau memang cantik selagi kau membaca Al-Qur’an, 
Engkau memang cantik selagi kau beradab sopan, 
Engkau memang cantik selagi kau kasih ibu bapa, 
Engkau memang cantik selagi kau mendidik keluarga, 
Engkau memang cantik selagi kau sabar & tenang, 
Engkau memang cantik selagi kau tegakkan Islam, 
Engkau memang cantik selagi kau mencegah kemungkaran, 
Engkau memang cantik selagi kau berniatkan Tuhan, 
Engkau memang cantik kerana kau seindah Islam!


AKU INGIN MENJADI WANITA SOLEHAH SEINDAH ISLAM...

CERITERA CITRA EPISOD 1

0 comments
My entry dlm blog ni bukanlah utk aku memperdagangkan tentang kisah2 peribadi aku,tp sekadar salah satu cara utk aku luahkan isi hati aku yg tersurat as well as tersirat utk aku kongsikan dengan kenalan-kenalan terdekat..So dr situ mungkin korang boleh kenal aku dengan lebih dekat..Apa yg aku bakal coretkan di sini adalah kisah2 aku sepanjang perjalanan aku sebagai hamba di muka bumi Allah ini,sama ada GEMBIRA atau SEDIH..dengan harapan supaya kisah2 yg bakal aku bongkarkan ini mampu menjadi TAULADAN,CONTOH,PANDUAN serta IKHTIBAR buat diri aku sendiri terutamanya dan rakan-rakan aku yg lain..
Jadi aku nak perkenalkan antara watak2 utama dlm CERITERA CITRA aku adalah aku sendiri-IZZATUL NAJWA BINTI ILIAS dan insan anugerah Allah yg amat bernilai,seorang lelaki yg aku harap dapat menjadi SUAMI dan IMAM buat aku-MOHD ARIF FAHMI BIN ZAHARI (my kukuriktuk)..InsyaAllah..<3

MY KUKURIKTUK
ME
 Kenapa CITRA INSYIRA NAJWA..????
CITRA tu bersempena dengan nama BUNGA CITRA LESTARI yg aku suka sangat..sbb bg aku dia sangat cantik...plus(yg sebetulnya) ada la rumors mengatakan yg muka dia ni mcm aku..:)





Tapi dia bukan lah idola aku,aku suka dia sebab dia sangat cantik..tp idola sebenar aku adala...






                                       ...............................................................................











                           ..........................................................................................











                                                                    jeng..jeng..jeng....

















                                               tarrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa........










































INILAH ZASKIA ADYA MECCA....LOVE HER SO MUCH..(yg ni pun muka dia sama mcm aku..)




INSYIRA pulak maksudnya-WANITA SOLEHAH..perempuan mana yg tanak jadi wanita solehah kan..??Kebetulan pula 'IN' tu dtgnya dr nama penuh aku sendiri Izzatul Najwa...








dan yang terakhir adalah NAJWA iaitu nama aku sendiri...