Friday, 16 December 2011

Wanita Solehah Cantik Seindah Islam

0 comments
KISAH:
Semalam,waktu my kukuriktuk call aku,aku ada tanya satu soalan dekat dia.."Abg,dalam bnyak2 artis perempuan abg suka yg mana?"..sebenarnya niat hati aku,aku nak tau sejauh mana TASTE my kukuriktuk ni sbb bg aku,sesetengah org diorg akan meminati artis tu mostly on their pnya RUPA n GAYA,atawpun artis tu pnah belakon dalam citer yg best n pegang watak yg SWEEEET sngat..jarang sekali org judge artis kita kat MALAYSIA ni based on their TALENT..So ini jawapan my kukuriktuk...



1."Kalau bab pandai berlakon ni,abg rasa dapat dekat MAYA KARIN"....

WHAT...?????MAYA KARIN...?????ok..fine maybe ni suma gara2 OMBAK RINDU..mungkin my kukuriktuk tertarik dengan maya karin ni sbb dalam citer tu dia ni isteri yg sanagt lembut dan baik..laki mana yg tanak isteri mcm tu kan..???Plus,dia ni mmg CANTIK pun...n SEKSI..




Tp klu nak diikutkan pndai berlakon,aku lebih suka NORKHIRIAH..sapa x kenal dia ni..suma watak dia boleh pegang..watak SEDIH pun boleh,watak LAWAK pun boleh...Tapi,nak wat mcm mana,di akan x SECANTIK and x SESEKSI maya karin...



2."klu bab nangis2 plak abg suka FASHA SANDHA"..
WHAT..????FASHA SANDHA..???






Kenapa my kukuriktuk x sebut wan maimunah..??bukan dia lagi pandai nangis ke...???



"Sebab....wan maimunah dah tua..lgpun fasha sandha kan lgi cantik.."
"Orh...."(mengangguk sambil menunjukkan tanda protes)


3."Bagi abg klu nak tgok pelakon wanita yg high class plak,abg suka RITA RUDAINI.."
ha..??RITA RUDAINI???PASAI PA..??




Orh..aku lupa my kukuriktuk ni org Penang..bg dia muka mcm ANAK MAMI ni HIGH CLASS..


Apa2 pun aku hormat pendapat dan minat masing2..tp klu korang nak taw apa taste laki yg korang minat,cuba la mcm aku buat..Dri situ korang leh judge jejaka korang ni mcm mana orgnya...



PENGAJARAN: 


Untuk aku jadi seperti SESEKSI MAYA KARIN,SECANTIK FASHA SANDHA DAN SEHIGH CLASS RITA RUDAINI,aku x mampu dan bg aku perkara itu amat mustahil. aku percaya klu seseorang itu benar2 mencintai aku,biarlah dia terima aku apa adanya..Aku mengaku,ramai wanita termasuk aku sanggup buat apa saja untuk memikat hati org yg mereka cintai,tp bg aku AGAMA will always come first..sbb cinta terhadap manusia akan mati,tp cinta terhadap ALLAH itu cinta yg hakiki..CANTIK SEINDAH ISLAM ITU ADALAH KECANTIKAN YANG SEBENAR..







MOTIVASI:



Daripada Ummu Salamah, katanya: “Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! 
Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?” Jawabnya Baginda SAW: “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.” Aku bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?” Baginda SAW menjawab: “Dengan solat, puasa dan ibadah mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih, berpakaian hijau dan berperhiasan kuning…” – Riwayat At-Thabrani.
Wahai IZZATUL NAJWA dan rakan-rakan yg lain..ketahuilah...
seorang perempuan solehah itu bukan dilihat daripada kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata. Wajahnya hanya memainkan satu peranan yang teramat kecil. Akan tetapi, perempuan solehah dilihat daripada kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi di dalam dada. Itulah perempuan yang terbaik.
perempuan solehah itu bukan dilihat daripada keberaniannya memakai pakaian yang grand, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya
Perempuan solehah bukan dilihat daripada kekhuatirannya digoda orang di tepi jalanan, tetapi dilihat daripada kekhuatirannya bahawa dirinyalah yang mengundang orang tergoda.
Mampukah aku menjadi wanita solehah..??
 Sesiapa sahaja boleh memilikinya. Nabi Muhammad SAW, rasul junjungan telah bersabda bahawa apabila seorang perempuan itu menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya (riwayat Al-Bazzar).
Aku masih ingat waktu aku di tingkatan 4,seorang ustaz berkata kepadaku.."Biarlah kita x menjadi ratu di dunia,klu satu hari nnti kita mampu menjadi bidadari di syuga.."
Kata2 itulah aku pegang sehingga sekarang dan kata2 itulah yg akhirnya mengubah aku..
"Tp,aku sayang kukuriktuk aku..."
WAHAI IZZATUL NAJWA..!!!!



YA ALLAH..jika dia jodohku,eratkanlah hubungan kami dan janganlah pisahkan kami..Bimbing dia agar dia bisa menjadi IMAM buatku,memimpinku ke jalan Mu ya ALLAH..tp jika dia bukan jodohku,beri kami jalan terbaik agar KAMI TIDAK SALING MENYAKITI..Aminn...
WAHAI WANITA SOLEHAH..KETAHUILAH KAMU...
Engkau memang cantik selagi kau menutup malu,
Engkau memang cantik selagi kau memelihara adab, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga aurat, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga batas, 
Engkau memang cantik selagi kau waras berhias, 
Engkau memang cantik selagi kau bersifat fitrah, 
Engkau memang cantik selagi kau pantang menyerah, 
Engkau memang cantik selagi kau terus bersolat, 
Engkau memang cantik selagi kau lurus bertaubat, 
Engkau memang cantik selagi kau jujur berilmu, 
Engkau memang cantik selagi kau taat suami, 
Engkau memang cantik selagi kau membaca Al-Qur’an, 
Engkau memang cantik selagi kau beradab sopan, 
Engkau memang cantik selagi kau kasih ibu bapa, 
Engkau memang cantik selagi kau mendidik keluarga, 
Engkau memang cantik selagi kau sabar & tenang, 
Engkau memang cantik selagi kau tegakkan Islam, 
Engkau memang cantik selagi kau mencegah kemungkaran, 
Engkau memang cantik selagi kau berniatkan Tuhan, 
Engkau memang cantik kerana kau seindah Islam!


AKU INGIN MENJADI WANITA SOLEHAH SEINDAH ISLAM...

CERITERA CITRA EPISOD 1

0 comments
My entry dlm blog ni bukanlah utk aku memperdagangkan tentang kisah2 peribadi aku,tp sekadar salah satu cara utk aku luahkan isi hati aku yg tersurat as well as tersirat utk aku kongsikan dengan kenalan-kenalan terdekat..So dr situ mungkin korang boleh kenal aku dengan lebih dekat..Apa yg aku bakal coretkan di sini adalah kisah2 aku sepanjang perjalanan aku sebagai hamba di muka bumi Allah ini,sama ada GEMBIRA atau SEDIH..dengan harapan supaya kisah2 yg bakal aku bongkarkan ini mampu menjadi TAULADAN,CONTOH,PANDUAN serta IKHTIBAR buat diri aku sendiri terutamanya dan rakan-rakan aku yg lain..
Jadi aku nak perkenalkan antara watak2 utama dlm CERITERA CITRA aku adalah aku sendiri-IZZATUL NAJWA BINTI ILIAS dan insan anugerah Allah yg amat bernilai,seorang lelaki yg aku harap dapat menjadi SUAMI dan IMAM buat aku-MOHD ARIF FAHMI BIN ZAHARI (my kukuriktuk)..InsyaAllah..<3

MY KUKURIKTUK
ME
 Kenapa CITRA INSYIRA NAJWA..????
CITRA tu bersempena dengan nama BUNGA CITRA LESTARI yg aku suka sangat..sbb bg aku dia sangat cantik...plus(yg sebetulnya) ada la rumors mengatakan yg muka dia ni mcm aku..:)





Tapi dia bukan lah idola aku,aku suka dia sebab dia sangat cantik..tp idola sebenar aku adala...






                                       ...............................................................................











                           ..........................................................................................











                                                                    jeng..jeng..jeng....

















                                               tarrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa........










































INILAH ZASKIA ADYA MECCA....LOVE HER SO MUCH..(yg ni pun muka dia sama mcm aku..)




INSYIRA pulak maksudnya-WANITA SOLEHAH..perempuan mana yg tanak jadi wanita solehah kan..??Kebetulan pula 'IN' tu dtgnya dr nama penuh aku sendiri Izzatul Najwa...








dan yang terakhir adalah NAJWA iaitu nama aku sendiri...

Wanita Solehah Cantik Seindah Islam

0 comments
KISAH:
Semalam,waktu my kukuriktuk call aku,aku ada tanya satu soalan dekat dia.."Abg,dalam bnyak2 artis perempuan abg suka yg mana?"..sebenarnya niat hati aku,aku nak tau sejauh mana TASTE my kukuriktuk ni sbb bg aku,sesetengah org diorg akan meminati artis tu mostly on their pnya RUPA n GAYA,atawpun artis tu pnah belakon dalam citer yg best n pegang watak yg SWEEEET sngat..jarang sekali org judge artis kita kat MALAYSIA ni based on their TALENT..So ini jawapan my kukuriktuk...



1."Kalau bab pandai berlakon ni,abg rasa dapat dekat MAYA KARIN"....

WHAT...?????MAYA KARIN...?????ok..fine maybe ni suma gara2 OMBAK RINDU..mungkin my kukuriktuk tertarik dengan maya karin ni sbb dalam citer tu dia ni isteri yg sanagt lembut dan baik..laki mana yg tanak isteri mcm tu kan..???Plus,dia ni mmg CANTIK pun...n SEKSI..




Tp klu nak diikutkan pndai berlakon,aku lebih suka NORKHIRIAH..sapa x kenal dia ni..suma watak dia boleh pegang..watak SEDIH pun boleh,watak LAWAK pun boleh...Tapi,nak wat mcm mana,di akan x SECANTIK and x SESEKSI maya karin...



2."klu bab nangis2 plak abg suka FASHA SANDHA"..
WHAT..????FASHA SANDHA..???






Kenapa my kukuriktuk x sebut wan maimunah..??bukan dia lagi pandai nangis ke...???



"Sebab....wan maimunah dah tua..lgpun fasha sandha kan lgi cantik.."
"Orh...."(mengangguk sambil menunjukkan tanda protes)


3."Bagi abg klu nak tgok pelakon wanita yg high class plak,abg suka RITA RUDAINI.."
ha..??RITA RUDAINI???PASAI PA..??




Orh..aku lupa my kukuriktuk ni org Penang..bg dia muka mcm ANAK MAMI ni HIGH CLASS..


Apa2 pun aku hormat pendapat dan minat masing2..tp klu korang nak taw apa taste laki yg korang minat,cuba la mcm aku buat..Dri situ korang leh judge jejaka korang ni mcm mana orgnya...



PENGAJARAN: 


Untuk aku jadi seperti SESEKSI MAYA KARIN,SECANTIK FASHA SANDHA DAN SEHIGH CLASS RITA RUDAINI,aku x mampu dan bg aku perkara itu amat mustahil. aku percaya klu seseorang itu benar2 mencintai aku,biarlah dia terima aku apa adanya..Aku mengaku,ramai wanita termasuk aku sanggup buat apa saja untuk memikat hati org yg mereka cintai,tp bg aku AGAMA will always come first..sbb cinta terhadap manusia akan mati,tp cinta terhadap ALLAH itu cinta yg hakiki..CANTIK SEINDAH ISLAM ITU ADALAH KECANTIKAN YANG SEBENAR..







MOTIVASI:



Daripada Ummu Salamah, katanya: “Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! 
Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?” Jawabnya Baginda SAW: “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.” Aku bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?” Baginda SAW menjawab: “Dengan solat, puasa dan ibadah mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih, berpakaian hijau dan berperhiasan kuning…” – Riwayat At-Thabrani.
Wahai IZZATUL NAJWA dan rakan-rakan yg lain..ketahuilah...
seorang perempuan solehah itu bukan dilihat daripada kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata. Wajahnya hanya memainkan satu peranan yang teramat kecil. Akan tetapi, perempuan solehah dilihat daripada kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi di dalam dada. Itulah perempuan yang terbaik.
perempuan solehah itu bukan dilihat daripada keberaniannya memakai pakaian yang grand, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya
Perempuan solehah bukan dilihat daripada kekhuatirannya digoda orang di tepi jalanan, tetapi dilihat daripada kekhuatirannya bahawa dirinyalah yang mengundang orang tergoda.
Mampukah aku menjadi wanita solehah..??
 Sesiapa sahaja boleh memilikinya. Nabi Muhammad SAW, rasul junjungan telah bersabda bahawa apabila seorang perempuan itu menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya (riwayat Al-Bazzar).
Aku masih ingat waktu aku di tingkatan 4,seorang ustaz berkata kepadaku.."Biarlah kita x menjadi ratu di dunia,klu satu hari nnti kita mampu menjadi bidadari di syuga.."
Kata2 itulah aku pegang sehingga sekarang dan kata2 itulah yg akhirnya mengubah aku..
"Tp,aku sayang kukuriktuk aku..."
WAHAI IZZATUL NAJWA..!!!!



YA ALLAH..jika dia jodohku,eratkanlah hubungan kami dan janganlah pisahkan kami..Bimbing dia agar dia bisa menjadi IMAM buatku,memimpinku ke jalan Mu ya ALLAH..tp jika dia bukan jodohku,beri kami jalan terbaik agar KAMI TIDAK SALING MENYAKITI..Aminn...
WAHAI WANITA SOLEHAH..KETAHUILAH KAMU...
Engkau memang cantik selagi kau menutup malu,
Engkau memang cantik selagi kau memelihara adab, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga aurat, 
Engkau memang cantik selagi kau menjaga batas, 
Engkau memang cantik selagi kau waras berhias, 
Engkau memang cantik selagi kau bersifat fitrah, 
Engkau memang cantik selagi kau pantang menyerah, 
Engkau memang cantik selagi kau terus bersolat, 
Engkau memang cantik selagi kau lurus bertaubat, 
Engkau memang cantik selagi kau jujur berilmu, 
Engkau memang cantik selagi kau taat suami, 
Engkau memang cantik selagi kau membaca Al-Qur’an, 
Engkau memang cantik selagi kau beradab sopan, 
Engkau memang cantik selagi kau kasih ibu bapa, 
Engkau memang cantik selagi kau mendidik keluarga, 
Engkau memang cantik selagi kau sabar & tenang, 
Engkau memang cantik selagi kau tegakkan Islam, 
Engkau memang cantik selagi kau mencegah kemungkaran, 
Engkau memang cantik selagi kau berniatkan Tuhan, 
Engkau memang cantik kerana kau seindah Islam!


AKU INGIN MENJADI WANITA SOLEHAH SEINDAH ISLAM...

CERITERA CITRA EPISOD 1

0 comments
My entry dlm blog ni bukanlah utk aku memperdagangkan tentang kisah2 peribadi aku,tp sekadar salah satu cara utk aku luahkan isi hati aku yg tersurat as well as tersirat utk aku kongsikan dengan kenalan-kenalan terdekat..So dr situ mungkin korang boleh kenal aku dengan lebih dekat..Apa yg aku bakal coretkan di sini adalah kisah2 aku sepanjang perjalanan aku sebagai hamba di muka bumi Allah ini,sama ada GEMBIRA atau SEDIH..dengan harapan supaya kisah2 yg bakal aku bongkarkan ini mampu menjadi TAULADAN,CONTOH,PANDUAN serta IKHTIBAR buat diri aku sendiri terutamanya dan rakan-rakan aku yg lain..
Jadi aku nak perkenalkan antara watak2 utama dlm CERITERA CITRA aku adalah aku sendiri-IZZATUL NAJWA BINTI ILIAS dan insan anugerah Allah yg amat bernilai,seorang lelaki yg aku harap dapat menjadi SUAMI dan IMAM buat aku-MOHD ARIF FAHMI BIN ZAHARI (my kukuriktuk)..InsyaAllah..<3

MY KUKURIKTUK
ME
 Kenapa CITRA INSYIRA NAJWA..????
CITRA tu bersempena dengan nama BUNGA CITRA LESTARI yg aku suka sangat..sbb bg aku dia sangat cantik...plus(yg sebetulnya) ada la rumors mengatakan yg muka dia ni mcm aku..:)





Tapi dia bukan lah idola aku,aku suka dia sebab dia sangat cantik..tp idola sebenar aku adala...






                                       ...............................................................................











                           ..........................................................................................











                                                                    jeng..jeng..jeng....

















                                               tarrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa........










































INILAH ZASKIA ADYA MECCA....LOVE HER SO MUCH..(yg ni pun muka dia sama mcm aku..)




INSYIRA pulak maksudnya-WANITA SOLEHAH..perempuan mana yg tanak jadi wanita solehah kan..??Kebetulan pula 'IN' tu dtgnya dr nama penuh aku sendiri Izzatul Najwa...








dan yang terakhir adalah NAJWA iaitu nama aku sendiri...